Eturauhassyöpä on yleisin miesten syöpäsairaus. Sen esiintyvyys nousee yli 65 vuotta täyttäneillä miehillä. Riskitekijöitä ovat ikääntymisen lisäksi, perinnöllinen taipumus, alkoholi, huonot ruokailutottumukset, altistuminen syöpää aiheuttaville aineille ja säteilylle. Oireita voivat olla sydämentykytys, verta virtsassa ja siemennesteessä, virtsaamisvaikeudet ja kivut sukupuolielinten alueella. Sairaus usein havaitaan vasta siinä vaiheessa, kun se on ehtinyt jo lähettää etäpesäkkeitä muihin elimiin. Hoito vaihtelee syövän vaikeusasteen ja sijainnin mukaan. Vaihtoehtoja ovat leikkaus, sädehoito, kemoterapia ja kryoterapia.
Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä Suomessa. Syöpään sairastutaan vanhemmalla iällä ja keskiverto eturauhassyövän diagnoosin saanut on noin 70-vuotias. Riskitekijöitä eturauhassyövälle on korkea ikä, etnisyys ja periytyvä alttius. Ympäristötekijöillä on myös merkitystä eturauhassyöpään sairastumisessa.
PSA-arvon mittaus
Eturauhassyöpää aletaan usein epäillä suurentuneen PSA-arvon myötä. Tämä on yksinkertainen verikoe joka otetaan usein jo automaattisesti iäkkäiden miesten terveystarkastuksessa. PSA-testin kelpoisuutta on arvioitu myös seulonnan käyttöä varten, mutta kaikkien miesten seulonta PSA-testillä ei ole havaittu olevan riittävästi hyötyä. PSA:ta voidaan käyttää ensivaiheen tutkimuksena epäiltäessä eturauhassyöpää ja sen voimakkuutta, mutta varsinainen diagnoosi ja taudin luonne selviää koepalasta, joka otetaan suoraan eturauhasesta.
Eturauhassyövän genetiikkaa
Kromosomista 2, 8 ja 17 löytyvistä geeneistä on todettu muutamilla alueilla olevan eturauhassyövälle altistavia riskialleeleja. Riskiä kohottavia mutaatioita on havaittu olevan myös muissa geeneissä ja niiden yhteyttä sairastumiseen voi vaikuttaa myös etnisyys. Atlas DNA geenitestissä tutkitut alleelit ovat sellaisia joiden on katsottu olevan yleisesti riskiä kohottavia alleeleja eturauhassyövän syntyyn.